Domotica | Smart Home | Homey (inleiding)

U bent hier:
← Alle onderwerpen

Domotica | Smart Home | Homey.

Door ©Max Mackenzie voor nnsa-dlc.com

Wie leest er nu een handleiding…?

Als tiener (60-70’er jaren) was ik al vroeg geïnteresseerd in noviteiten voornamelijk elektronica, goed geluid en een magisch woord wat ik in de tijdschriften van Elektuur las “Automatisering”.
Ik begreep later van mijn ouders dat zij vaak naar huis reden van hun werk en zich af vroegen of het huis er nog zou staan. Mijn eerste electronica experimenteer doos was van Siemens waarbij je de componenten moest solderen, dit in tegenstelling tot de Philips experimenteer doos waar veercontacten werden gebruikt. Alle projecten van de experimenteer doos waren gebaseerd op laagspanning. Ik als arme scholier met schamel zakcentje had niet altijd geld voor de wittekat batterijen van 4,5V en dacht slim te zijn door gewoon 220v te gebruiken, ik vond het wel zo veilig om een zekering tussen mijn experiment en het stopcontact te zetten. Het gros van de experimenten mislukten, maar één experiment met een relais, beltrafo en schakelaar dat lukte, gek genoeg maar voor heel even en daarna bemerkte ik dat er iets verschroeide … Toen begreep ik het, je kunt niet zomaar straffeloos 220 Volt op een component zetten waarop staat 35Volt of zo. Ja het stond ook in de handleiding dat je een trafo nodig had … maar wie leest nu een handleiding?

Tijd nuttig besteden op toilet…

Kortom het experiment wat gedeeltelijk lukte kreeg vervolg en het eerste wat ik wilde bereiken was dat een transistor radio zou gaan spelen zodra je naar het toilet ging. Dat vond ik in die tijd heel belangrijk, want dan kon je in deze ‘wachttijd’ lekker genieten van radio Luxemburg met andere woorden je tijd nuttig besteden. Mijn project werkte en was apetrots! Ging je op de toiletbril zitten, dan ging de transistorradio aan en radio Caroline galmde in het vertrek. Het project werkte zeker wel een paar dagen goed, totdat mijn moeder de wc ging schoonmaken. Vreemd, ging je op de toiletbril zitten dan gingen alle elektrische apparaten in huis uit .. en moest een zekering worden vervangen in de stoppenkast. Je begrijpt niemand in de familie was hier blij mee … maar dit waren wel mijn eerste schreden naar een toen nog niet bestaand fenomeen .. domotica. En ons huidige toilet anno 2019? Inderdaad wanneer je dit vertrek binnenkomt wordt je verwelkomt door muziek ‘random’ gekozen vanaf playlists, en je oren strelen via een true play gekalibreerde luidspreker van Sonos. Natuurlijk is er automatische verlichting gebaseerd op actie en en zone detectie.

De zin of onzin van domotica of Smart Homes.

Tegenwoordig kunnen we voor een klein bedrag de gehele woning voorzien van verlichting of apparaten die middels één afstandbediening of smartphone of tablet zijn te bedienen. Domotica in zijn pure basisvorm is waar menig huishouden mee te maken krijgt.
Is dit nieuw? Nou nee, in 1989 werd in Nederland het huis van de toekomst geopend, waarin technologieën werden toegepast, die niet meer uit het ‘straatbeeld’ zijn weg te denken.
Maar wat is domotica nu precies? Volgens wikipedia “De integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven. Bij domotica draait het dus niet alleen om integratie van techniek en bediening in de woning, maar ook om de dienstverlening van buitenaf naar de woning”.
Wanneer een begin wordt gemaakt met domotica dan zijn er een aantal spelers op de markt met hun eigen visie op domotica en ieder met eigen ‘slimme mogelijkheden’. In mijn optiek is het merk van de speler niet echt meer zo belangrijk. Het meest cruciale van alles – wat wil jij!
En daar begint het mee … wat wil jij, nog belangrijker misschien (onder onze niet alleenstaanden), wat wil het gezin of je partner. Evenzo belangrijk is te weten dat er geduld, veel geduld voor nodig is. 
Gelukkig voor de beginnende huisautomatiseerder zijn er een aantal standaarden.

Ik noem de meest voor de hand liggende protocollen:

X-10 protocol, https://en.wikipedia.org › wiki › X10_(industry_standard)
Z-Wave (300-400 serie chip) https://en.wikipedia.org/wiki/Z-Wave
Z-Wave Plus (500 serie chip) https://en.wikipedia.org/wiki/Z-Wave
Voorheen was de keuze die je maakte, meer een trial and error methode. Immers de controller voor huisautomatisering bediende slechts één protocol, dus koos je bijvoorbeeld voor het X-10 protocol, dan ging je de weg op van KlikAan KlikUit dit waren betaalbare modules die je door middel van een afstandbediening kon laten schakelen, of door gebruik te maken van een Controller (deze vervangt de AB) je schakelpatronen voor je huis kon programmeren. Het grote manko was, en in het begin maak je je daar niet zo druk om, er is geen terugkoppeling van de module. De controller weet dus niet of de module aan of uit is en gaat er vanuit dat na een X keer ‘geroepen’ te hebben naar de module, dat deze het heeft begrepen en overeenkomstig dan de status aan neemt. Je begrijpt dat dit soms tot hilarische taferelen kan leiden, of in meeste gevallen tot ergernis. Natuurlijk kun je gebruik maken van repeaters etc. om het signaal te versterken, maar dan nog blijft het de vraag ‘wel of niet ontvangen?’.
Naar mijn bescheiden mening zullen dit de eerste stappen zijn van de huis-automatiseerder in spe, waarom? Het is goedkoop, het is ‘om de hoek’ verkrijgbaar (bouwmarkten) en het is de eerste stap van een leerproces, vindt je het leuk dan ga je verder. Ben je tevreden dan heb je je doel bereikt met een klein budget.

Kies het juiste protocol (voor jou).

Weet je al iets meer over huisautomatisering of heb je jezelf een doel voor ogen gesteld, leef je dan goed in welk protocol het meest voor jou iets kan betekenen en welke producent (controller of controller-software) goed aansluit op jouw behoeften. Anno 2019 worden we verwend door complete starter pakketen van bijvoorbeeld IKEA, Philips Hue, HomeWizard, en zo kunnen we verder gaan – even Google raadplegen en de aspirant huis automatiseerder wordt op zijn/ haar werken bediend, met mooie plaatjes en nog mooiere voorbeelden.
webflow – dashboard

Homey.

Homey in al zijn glorie met controller zeg maar de AB

In 2016 van dit jaar komt een Nederlands Crowdfund product op de markt genaamd Homey .. Weer een nieuwe speler zul je denken … Ja inderdaad, een nieuwe slimme speler. Want wat dit product redelijk uniek maakt, is dat het meerdere protocollen ondersteunt. 
Met Homey, een op Linux gebaseerde controller, koppel je de protocollen X-10, Z-wave, WiFi, RF 433 InfraRood of BlueTooth aan elkaar. Op zich een slimme zet. Maar de kracht zit hem eigenlijk in de Apps (en dat zijn er veel, HEEL veel) die voorhanden zijn, die maken Homey intelligent en Flexibel! Daarnaast zorgen Flows dat het lijkt dat jouw huis, of apparaten in huis, autonome beslissingen nemen. Natuurlijk staat dit geheel onder de regie van jouw eigen handen!
In dit jaar deed Homey ook zijn intrede in onze meterkast en de HomeWizard controller werd vervangen, redenen waarom ik ben overgestapt, spraak ondersteuning en een “Als dit Dan Dat functionaliteit” (Flows).. Daarop volgde gefaseerd de vervanging van KaKu modules naar Z-Wave Plus modules en Zigbee, niet omdat dit noodzakelijk was, maar mijn doelstelling werd beter ‘ondersteund’ door gebruik te maken van modules met terugkoppeling.
Mijn doelstelling was eenvoudig; het gehele appartement middels spraak aansturen, het appartement “autonome beslissingen” laten nemen op detectie van aanwezigheid of afwezigheid, temperatuur licht en luchtvochtigheid en scènes uitvoeren als gevolg van een actie.
Waar sta ik nu met mij doelstelling, kortom wat werkt er wel of moet ik nog geduld bij hebben of gaat helemaal niet werken.
In ons appartement zijn alle lichtpunten en vertrekken voorzien van Z-Wave plus modules en Z-Wave sensoren. Een aantal wandcontacten zijn voorzien van Z-Wave pluggen en een aantal deuren zijn voorzien van Z-Wave schakelcontacten. De overige ruimten zijn voorzien van Zigbee producten en nog een tweetal KaKu-producten uit de vorige generatie (deze worden t.z.t. vervangen voor Z-Wave). De woonkamer, keuken, badkamer, logeer-, kleed-, en slaapkamer zijn voorzien van een Sonos ONE die op zijn beurt is gekoppeld met Google Assistant zodat iedereen middels spraak apparaten kan bedienen, en je hoef niet je telefoon of  smartwatch te gebruiken .. De enige separatie afstandsbediening die wij nog hebben is die van de TV omdat deze nog niet Smart anno 2019 is … voor de rest wordt alles gedaan via de smartphone of spraak maar ook dit wordt steeds minder door slim gebruik te maken van Homey FLOWS. Je grijpt dan alleen maar in bij excessen!

Hoe loopt mijn Z-Wave Mesh netwerk ?
Homey Flows maken gebruik van een Sensor (licht, warmte en beweging) de sensor bevat eigenlijk de “zintuigen” voor Homey.

Een voorbeeld van een flow of scenario;

Deze flow regelt het aan-uit gaan van een airco gedurende de dag.

In de slaapkamer is het 20 graden, en 201 lux, en er is beweging in zone slaapkamer, zet airco aan.
Normaliter zou dan de airco niet aangaan omdat er geen beweging is. 
Door nu dezelfde flow te gebruiken en in plaats van de zone specifiek te definiëren hiervoor een globale parameter te gebruiken ontstaat een heel ander scenario.
In de slaapkamer is het 20 graden, en 201 lux, en er is beweging in één van de zones, zet airco aan.
 
Op deze manier wordt de airco aangezet wanneer iemand in huis is. Verandert de status dat niemand in huis is, dan gaat de airco uit, immers waarom dat ding laten draaien als het niet nodig is.

Slaapkamer koelen…

Hoe mooi zou het zijn als je naar je werk bent en je wilt toch dat de slaapkamer een beetje gekoeld is wanneer je thuis komt? Dit kun je waar maken door gebruik te maken van IFTTT geo-fence location hiermee “trek” je als het ware een denkbeeldige hekwerk (cirkel) om je residentie en wanneer jouw device binnen de cirkel komt dan activeert het een flow in Homey. 
Dus door eenvoudig een geo-fence flow te maken met als eindresultaat dat het een andere flow (in mijn geval slaapkamer airco) activeert gaat de de airco aan zodra ik XYZ minuten of uren van huis ben verwijderd. De geofence flow is gemaakt met “IFThisThanThat” en werkt met mijn iPhone om de locatie te bepalen.
Ik heb nu een airco als voorbeeld gebruikt, bij ons is het een  poor man’s airco .. namelijk een plafond-ventilator. Maar in essentie blijft het gelijk het kan ook een lamp zijn of espresso machine die moet opwarmen …

Is het allemaal rozengeur en maneschijn ?

Tot hoever ga je. … is de sky inderdaad dan de limit? … Nou ik denk dat er een aantal andere factoren de beperking stellen .. wat wil je uitgeven aan deze gadget, hoe staan de gezinsleden er tegenover, en zie jij het zitten om uren, dagen te puzzelen waarom die ene flow wel werkt en deze nu net niet. Ik noem maar even op – rij je een Tesla, Volvo, BMW dan staan er apps voor deze merken in Homey, wil je een nieuwe keuken? Kijk dan of de apparaten via iOT (internet Of Thing) kunnen worden bediend of via Connect, Homey heeft er een app voor, Philips Hue een veel gekend product, deze is direct aansluitbaar op Homey. Smart Things van Samsung is koppelbaar, en sinds 2019 kan ik eindelijk via spraak mijn TV van Samsung aan en uit zetten (het type moet wel van 2018 zijn). Zijn er zaken waar je aan twijfelt? Raadpleeg IFTTT en je zult zien dat er nog meer te bereiken is dan dat ik schets in bovenstaande scenario.
Is het rozengeur en maneschijn? Absoluut niet! Het is niet altijd evident waarom iets niet werkt. Maar wees gerust, gelukkig is er een zeer actief forum bij Homey aanwezig dus je staat niet alleen!
Mijn volgende projecten – automatische verduistering in de vertrekken, automatisch barcode lezen, in het boodschappenlijstje zetten en automatisch bestellen bij de supermarkt. Natuurlijk voor standaard producten die op voorraad moeten zijn …
Deel dit item:
Tags: